loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
Unknown column 'u_lat' in 'where clause'
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF

Szálláshelyek

Programcsomagok

Gyergyóremete
GYERGYÓ

Tudtad-e hogy?

Bemutatkozik: - Gyergyóremete

Gyergyóremete a Gyergyó-medence egyik nagy községe, Csíkszeredától 75, Gyergyószentmiklóstól 18 km-re fekszik.

A hagyomány szerint a község alapítója egy Kendeffy Bonifác nevű ferencrendi szerzetes, aki Martinuzzi Fráter György bíboros, Erdély kormányzója mellett apródi és hivatalnoki állást töltött be, a kormányzó 1551.-es meggyilkolásáig. Az ezt követő években Székelyföldön bujdosott, majd a hagyomány szerint a Maros bal partja feletti dombon telepedett meg magányosan visszavonultan élve, ahová kicsi kápolnát épített. Innen a falu elnevezése: Remete. 

Gyergyóremete a régió fiatalabb települései közé tartozik, ennek ellenére gazdag múlttal rendelkezik és folyamatosan fejlődik. A hagyományos és a modern jegyek szervesen összekapcsolódva vannak jelen a község arculatában, építészetében, szokásvilágában, életmódjában. Az élni akarás megannyi arcát láthatják az ide látogatók. 

Kiemelendő, hogy Remetén, a Maros mentén mintegy 2,5 km hosszú és 300-400 m szélességben van jelen az ásványvíz. Kálciumos, magnéziumos, vasas, szénvasas és kénhidrogénes hatása a húgyutak és a belek különféle gyulladása, epe és húgykő, cukorbetegség, kálcium anyagcsere, gyomorsav-elégtelenség, szívizom megbetegedések, Basedow-kór, hormonzavarok és a központi idegrendszer zavarai esetén javallott.  

Mi több, a település fontos tutajozó központként is működött valamint  a 18. században éppen a malmoknak köszönhetően külön kis településrész alakult ki: Eszenyő. Eszenyőben egyes adatok szerint a huszadik század elején 27 vízimalom illetve különböző vízi szerkezet működött: lisztelő, ványoló, kásatörő, olajprés, deszkafűrész.

A település a Görgény-hegység keleti nyúlványai alatt terül el, a hegység amely magyar királyok, erdélyi fejedelmek kedvenc vadászó helye volt. Vadászott itt Rudolf trónörökös, Ferenc József császár tragikus véget ért fia és VII. Edward, Nagy Britannia királya. A Laposnya  völgyében ma is látszanak Horthy Miklós kormányzó kastélyának romjai. II. Károly román király vadászkastélya pedig ma is eredeti állapotában tekinthető meg. A hegységből a település irányába több völgymederben folynak a patakok, melyek a település nyugati, hegynek menő részének fekvését meghatározzák. Ezen patakok mentén több helyen található hegyi forrás, melynek hideg vize a fáradt túrázónak csillapíthatja szomjúságát. 

 

További információkért látogassanak el a település honlapjára: http://gyergyoremete.ro/

Látnivalók - Gyergyóremete

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Gyergyóremete