loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
Unknown column 'u_lat' in 'where clause'
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF

Szálláshelyek

Programcsomagok

Gyergyóditró
GYERGYÓ

Tudtad-e hogy?

Bemutatkozik: - Gyergyóditró

Ditró egyedüli falu egész Székelyföldön, melynek nevéről ásvány- és kőzettársulást neveztek el 1866-ban: ez a ditróit. Ditró környéke változatos kőzettani felépítésével magára vonta a geológusok figyelmét, és a Kárpátok kristályos-mezozooós övének egy érdekes színfoltját találták meg. A ditró eleolitszenit intruziót számos szakember méltatta, redkívüli érdekességű és szinte egyedülálló ásvány- és kőzettársulásnak nevezve. 

Ditró egy 5000 lelket számláló nagyközség. A Gyergyói-medence északkeleti peremén fekszik. A község 742 m magasságban terül el, legmagasabb pontja a Pricske tető, mely 1543 m magas. 

A 18-19. században Ditró határában több település alakult ki és a 19. századra a faluhatár már messzire kiterjedt. A 18. században Ditróhoz tartozott Borszék, Bélbor, Tölgyes és Holló. Az említett települések azonban a 19. században leválnak és Ditró külterületeinek megmarad Orotva és Cengellér.

A mára kialakult település arculata egy jellegzetes halmaztelepülést mutat, erős elágazásokkal a főutak mentén. Kezdetekben zsákutcaszerű építkezés volt jellemző, a 18. században a település megnyúlik, kialakul az alszegi és felszegi rész, ekkor osztják a falut tízesekre is: Alszeg vagy Alsótízes, Felszeg vagy Felsőtízes és Faluderék vagy Középtízes. 

A falu híres szülöttei közül ki kell emelnünk Puskás Tivadart, a telefonhírmondó feltalálóját. Noha ditróinak számítják, csak a nagyszülei éltek itt. A ditrói Puskás család erdélyi származású volt, de Puskás Tivadar Pesten született. Puskás Tivadar Bécsben tanult, és Edisonnak felvetette a telefonközpont eszméjét. Bostonban 1878-ban, Párizsban 1879-ben állított fel telefonközpontot. Ő találta fel a multiplex kapcsolószekrényt is. 

Szálláshelyek - Gyergyóditró

Látnivalók - Gyergyóditró

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Gyergyóditró