loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
   

  Tarisznyás Márton Múzeum

  GYERGYÓ

  Gyergyószentmiklós

  Str. Rákóczi Ferenc, Nr. 1

  GPS: 46.723724, 25.607406

  mutasd a térképen

  Tel. 1:

  E-mail:    ̶

  üzenet küldése + utazástervezőbe
  Nincsenek adataink a működtetési/látógatási időpontokról!
  Utolsó frissítés: 2016 Január 25
  Tarisznyás Márton Múzeum

  Általános bemutató - Tarisznyás Márton Múzeum Gyergyószentmiklós

  Az első Gyergyói Múzeum szervezése már 1902-ben elkezdődött, , ám 1944-ben, a háborús körülmények között megsemmisült. A XX. század elején az összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több, mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó  "Múzeum-Egyletnek" 


  Az újrakezdés 1950-51-re tehető, Tarisznyás Márton és Karácsony János kezdeményezésére. Tarisznyást, a Marosvásárhelyen megkezdett muzeológusi tevékenysége után megbízzák a gyergyószentmiklósi múzeum megszervezésével. 


  A Gyergyói Rajoni Múzeum 1956-ban költözik a Mozi épületébe, anyagát és vezetését 1956. szeptember 17.-én Bálint Ákostól veszi át Tarisznyás Márton. Az ezt követő években a fiatal múzeumigazgató vezetése alatt gyarapodni, fejlődni kezd a Múzeum: 1958-ban megszervezik a természetrajzi részleget, és 1961-ben sikerül beköltözni a jelenlegi műemléképületbe, ahol a további évek során felújítások, épületbővítések történnek.

  Tarisznyás  különleges gondot fordított a gyergyó-vidéki műemlékek feltárására, védetté nyilvánítására és gondozására. A '70-es években széleskörű mozgalmat indított el, hogy a várost övező községekben tájházakat, iskolamúzeumokat hozzanak létre az önkéntes gyűjtések alapján. Így jött létre gazdag gyűjtemény Gyergyócsomafalván, Gyergyóalfaluban, Gyergyószárhegyen és Gyergyóremetén, amelyeknek szakmai felügyeletét a Múzeum látta el.

  A Múzeum néprajzi részlege mellett egyre jobban gazdagodott a természettudományi anyaga, az Elekes Mihály által preparált állatokkal, a felvásárolt növénytani gyűjteményekkel, illetve a képzőművészeti kollekciója is, Karácsony János képei mellett Gy. Szabó Béla, Szervátiusz Jenő alkotásaival, illetve Elekes Vencel műgyűjtő által a múzeumnak adományozott értékes képzőművészeti gyűjteménnyel.

  A '60-as években azonban a politikai konjunktúra nem mindig kedvezett a múzeumnak, és vezetőjének. Tarisznyás elkeseredett küzdelmet folytatott azért, hogy a Múzeum ne kerüljön illetéktelen kezekbe, amikor a Párt felsőbb utasítására leváltották múzeum-irányító állásából. 1969-től haláláig újra ő tölti be ezt a funkciót, és igazi éltető erejévé válik ennek az intézménynek.

  1980. október 9-én, múzeumi dolgozószobájában hirtelen elhunyt, s ezzel az intézmény további sorsa bizonytalanná vált. Halála után következtek a sötét  '80-as évek, amikor a Múzeum egyszerű propaganda-intézményévé vált a kommunista diktatúrának. 1984-1994 között az addig önálló múzeum egy alárendelt, elfelejtett alegységévé vált a Hargita megyei múzeum-komplexumnak. A rendszerváltás után, 1990. május 18-án a gyergyói múzeum fölvette Tarisznyás Márton nevét, amelyet hivatalosan 1994-től használ,  amikor  visszanyeri önállóságát. 

  Jelenleg a múzeum három állandó kiállítással rendelkezik:

  1. Ásványok, kőzetek, bányavirágok- Dr. Jakab Gyula, gyergyószentmiklósi geológus mérnök magángyűjteményéből származnak. A gyűjtemény nemcsak a különféle kőzet- és ásványfajták részletgazdag tárháza a gyűjtemény, hanem a szép, az esztétikus, ugyanakkor a ritka daraboké is: impozáns méretű ametiszt Brazíliából, faopál Maroshévízről, apró, 5000 éves meteoritdarabkák Amerikából, csiszolatlan gyémánt Venezuelából - hogy csak néhány példát említsünk.  A kiállítás első termét a gyergyóditrói szienitmasszívum kőzeteinek, ásványainak szenteltük, hiszen a helyszín ritka ásványok, kőzetek lelőhelye.A második terem kövületeket, fosszíliákat mutat be különböző földtörténeti korok szerint osztályozva. Tovább menve, az ásványok, kőzetek és bányavirágok rendszertanát bemutató rész bevezetőjeként a bányászat és a geológia speciális eszközei tekinthetők meg. A kőzeteket bemutató teremben helyet kaptak ritka ásványokat tartalmazó csiszolt dísztáblák is. Az ásványok rendszertanát ismertető utolsó helyszín olyan ásványt is bemutat, mely az egész világon egyedül itt, a Múzeumban látható (Leonsvantit a még nem hivatalos elnevezése).  

   

  2. Gyergyó ünneplőben - népviseletkiállítás: huszonegy teljes viselet, emellett számos értékes és szép ruhadarab (rokolya, hárászkendő stb.) segítségével tudjuk szemléltetni a látogatók számára a XIX. század végének, illetve a XX. század első felének hagyományos viseletét. A férfi és női viseletek között nyári, téli, böjtös, hétköznapi összeállítások láthatók, ugyanakkor a hagyományos székely viselet mellett egy román és egy csángó pár, illetve egy cigány női viselet is szerepel. A kiállítás bevezető részét a hagyományos házi textilkészítés eszközeinek kiállítása képezi, a tilolástól egészen a szövésig/mosásig igyekeztünk szemléltetni azokat a tárgyakat, melyek a ruházat elkészítésénél szerepet játszottak. 

   

  3. Karácsony János tárlat- a gyergyószentmiklósi születésű festő munkásságának jeles példái tekinthetőek meg. 

  Forrás: www.tmmuzeum.ro

   
  Itt volt: 0 Te voltál már itt?
  Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
  Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
  A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
  NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
  Nincsenek hozzászólások.

  Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
  -
  Szavazott 0 személy
  Szavazásod: -
  Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
  Új vélemény + fotók hozzáadása
  Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
  what's nearby
  Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  Tarisznyás Márton Múzeum Gyergyószentmiklós - visitgyergyo.ro

  Tarisznyás Márton Múzeum Gyergyószentmiklós. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Tarisznyás Márton Múzeum Gyergyószentmiklós