loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
   

  Ferences Kolostortemplom

  GYERGYÓ

  Szárhegy

  Nr. 549

  GPS: 46.75111, 25.53389

  mutasd a térképen

  Tel. 1:

  E-mail:    ̶

  üzenet küldése + utazástervezőbe
  Nincsenek adataink a működtetési/látógatási időpontokról!
  Utolsó frissítés: 2016 Január 21
  Ferences Kolostortemplom

  Általános bemutató - Ferences Kolostortemplom Szárhegy

  A szárhegyi Lázár család egyik őse Rómából hazatérve, álombeli látomásra hivatkozva kápolnát építtetett a Szármány-hegyen. Az a Lázár Miklós lehetett, aki 1494-ben búcsúengedélyt szerzett a plébániatemplomnak. Lázár István 1642-ben a ferencesekre bízta a kápolnát, és P. Kolozsvári Bertalant kérte meg a kolostor megszervezésére, azonban 1646-ban a pestis elragadta őket. 1664-től, Apafi tilalma ellenére újra visszajöttek. 1665. január 5-én Lázár István végleg letelepítette a ferenceseket, akik azonnal hozzáfogtak az építkezéshez. 1675-ben a sekrestyét és a templom melletti folyósót toldják a templomhoz majd 1690-re kiépítik a zárda keleti szárnyát és tornyot is emelnek.

  1707-ben Acton labanc ezredes, a gyergyói kurucok ellenállását megbosszúlva, megostromolja és felégeti a Lázár-kastélyt és a zárdát. A falu védői közül a plébánia cintermében, mintegy 150 embert legyilkoltat, akiknek csontjai a plébánia templom tornyával átellenben pihennek. 1709-ben a zárda tűzvész martalékává vált. 1749-ben, a tűzvész pusztítása után építették a ma is álló kolostortemplomot. Itt temették el Kájoni János, Losteiner Leonárd, P. Lukács Mansuét nagy ferences személyiségeket. 1752-ben fejezik be a zárdát és a kolostortemplomot, mely alkalommal a templomhoz építi a déli oldalon levő Mária-kápolnát. Oltárait Wassermann Henrik, tiroli származású ferences testvér, az "ács-fráter" készítette el 1759-60 között, régebbi részek felhasználásával. 1872. május 22-én a templom és a zárda leég, majdnem az egész faluval együtt, a harangok megolvadtak és a zárda teljes felszerelése odaveszik.  Az újabb javításokat P. Venczel Adorján végzi el, majd 1900 után a templom berendezését fokozatosan kicserélik, különösen a gyergyószentmiklósi Vákár család adományaiból. 1908. októberében és 1940 őszén földrengés rongálja meg a zárda északi részét. Kijavították.

  A faluból 1700-tól 1948-ig 42 ferences került ki. A zárdában fennállása óta 800 ferences barát lakott folytatólagosan és 51 ferences holtteste pihen itt. A kolostor temploma egyben búcsújáró hely is, kegytemplom, különösen a kilenc keddi ájtatosságok idején. A templom Nagyboldogasszony tiszteletére van szentelve, búcsúja augusztus 15-én van.

  1974 óta a kolostor egyik szárnyában működik egy művésztábor, amelynek alkotásait  mostanig a Lázár-kastélyban helyezték el. A kolostor keretein belül működik a Kájoni János Gyermekotthon, a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik központja.

  Itt volt: 0 Te voltál már itt?
  Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
  Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
  A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
  NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
  Nincsenek hozzászólások.

  Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
  -
  Szavazott 0 személy
  Szavazásod: -
  Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
  Új vélemény + fotók hozzáadása
  Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
  what's nearby
  Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  Ferences Kolostortemplom Szárhegy - visitgyergyo.ro

  Ferences Kolostortemplom Szárhegy. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Ferences Kolostortemplom Szárhegy