loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Hegyimentő szolgálat
GYERGYÓ

Jó ha tudod

 

Megyénkben 4 egyesület látja el a hegyimentõ szolgálatot: a csíkszeredai Csíki Hegyimentõ Egyesület, a székelyudvarhelyi Harmont Egyesület, a gyergyószentmiklósi Salvamont Dancurás Sportegyesület, valamint a maroshévízi Salvamont Cãlimani Egyesület. Nyolc hivatásos hegyimentõ teljesít szolgálatot.  A hivatásosokon kívül 10–19 önkéntes segíti a munkát.

A "Dancurás "Hegyimentõ Egyesület tevékenységi területe a Hagymás-hegység, a Gyergyói-, illetve a Görgényi-havasok. A területen 240 km jelzett túraútvonal, közel 100 klasszikus sziklamászó út, több mint 100 sportmászó út található, melyek karbantartása az egyesület hatásköre. Ugyancsak itt található  hét sípálya, melyeken, a téli időszakban állandó szolgálatot teljesítenek a csapat tagjai.

A vidéken 1977-től működik hegyimentő szolgálat, egyesület, melynek alapítói Wild Ferenc és Páll Tibor. A lelkes hegymászókból verbuválódott csapat 1989-ig a Hargita megyei néptanács anyagi támogatását élvezte, melyből finanszírozni lehetett a  szakemberek képzését, sziklamászó utak kiépítését és javítását, túraútvonalak karbantartását. A csapat tagjai állandó résztvevői voltak a különböző hegyimentő versenyeknek itthon és külföldön egyaránt.

Az 1990-es esztendő a szolgálat életében is változásokat hozott, méghozzá nem pozitív irányú változásokat. Megszünt az anyagi támogatás a  megye részéről, leépült a vidék turistaforgalma,  az esztelen erdőkitermelés tönkretett több túrautvonalat. A következő esztendőkben a hegyimentő szolgálat teljesen magára hagyottan, de mégis végezte a dolgát az önzetlen önkénteseknek köszönhetően (túra -és sziklamászó utak karbantartása, sípálya felügyelet).

1996-ban a szolgálat "Dancurás" Hegyimentő Egyesület formájában újjáalakult és önnálló, non-profit szervezetté vált, majd lassanként visszanyerte a megye támogatását. 2002-től Gyergyószentmiklós város önkormányzata két hivatásos hegyimentőt alkalmaz. 

Riasztás esetén az EU-s mintára létrehozott 112-es ingyenes sürgõsségi számon jelentkezõ diszpécserszolgálat lokalizálja a hívást és kapcsolja az országos hegyimentõ-diszpécserszolgálatot, amely a helyszín bemérése után riasztja a helyi csapat ügyeletesét. Mindegyik csapat 15–20 perc alatt bevetésre kész. 

Tel: 00-40-724-212-586 

www.salvamontgheorgheni.ro   

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Hegyimentő szolgálat

Megyénkben 4 egyesület látja el a hegyimentõ szolgálatot: a csíkszeredai Csíki Hegyimentõ Egyesület, a székelyudvarhelyi Harmont Egyesület, a gyergyószentmiklósi Salvamont Dancurás Sportegyesület, valamint a maroshévízi Salvamont Cãlimani Egyesület. Nyolc hivatásos hegyimentõ teljesít szolgálatot.  A hivatásosokon kívül 10–19 önkéntes segíti a munkát. A "Dancurás "Hegyimentõ Egyesület tevékenységi területe a Hagymás-hegység, a Gyergyói-, illetve a Görgényi-havasok. A területen 240 km jelzett túraútvonal, közel 100 klasszikus sziklamászó út, több mint 100 sportmászó út található, melyek karbantartása az egyesület hatásköre. Ugyancsak itt található  hét sípálya, melyeken, a téli időszakban állandó szolgálatot teljesítenek a csapat tagjai. A vidéken 1977-től működik hegyimentő szolgálat, egyesület, melynek alapítói Wild Ferenc és Páll Tibor. A lelkes hegymászókból verbuválódott csapat 1989-ig a Hargita megyei néptanács anyagi támogatását élvezte, melyből finanszírozni lehetett a  szakemberek képzését, sziklamászó utak kiépítését és javítását, túraútvonalak karbantartását. A csapat tagjai állandó résztvevői voltak a különböző hegyimentő versenyeknek itthon és külföldön egyaránt. Az 1990-es esztendő a szolgálat életében is változásokat hozott, méghozzá nem pozitív irányú változásokat. Megszünt az anyagi támogatás a  megye részéről, leépült a vidék turistaforgalma,  az esztelen erdőkitermelés tönkretett több túrautvonalat. A következő esztendőkben a hegyimentő szolgálat teljesen magára hagyottan, de mégis végezte a dolgát az önzetlen önkénteseknek köszönhetően (túra -és sziklamászó utak karbantartása, sípálya felügyelet). 1996-ban a szolgálat "Dancurás" Hegyimentő Egyesület formájában újjáalakult és önnálló, non-profit szervezetté vált, majd lassanként visszanyerte a megye támogatását. 2002-től Gyergyószentmiklós város önkormányzata két hivatásos hegyimentőt alkalmaz.  Riasztás esetén az EU-s mintára létrehozott 112-es ingyenes sürgõsségi számon jelentkezõ diszpécserszolgálat lokalizálja a hívást és kapcsolja az országos hegyimentõ-diszpécserszolgálatot, amely a helyszín bemérése után riasztja a helyi csapat ügyeletesét. Mindegyik csapat 15–20 perc alatt bevetésre kész.  Tel: 00-40-724-212-586  www.salvamontgheorgheni.ro