loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
   

  Salamon Ernő Elméleti Líceum

  GYERGYÓ

  Gyergyószentmiklós

  Bd. Lacu Roşu, Nr. 3-5

  GPS: 46.723805, 25.600604

  mutasd a térképen

  Tel. 1:

  E-mail:    ̶

  üzenet küldése + utazástervezőbe
  Utolsó frissítés: 2016 Április 5
  Salamon Ernő Elméleti Líceum

  Általános bemutató - Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószentmiklós

  A Salamon Ernő Gimnázium épülete jó illeszkedik a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium által a XX. század első évtizedeiben kidolgozott iskolaépítészeti programba, mely azt tűzte ki célul, hogy a felépítendő iskolaépület a környék építészeti hagyományát magába olvasztva az adott tájegység építészeti környezetéhez illeszkedjen. Ennek érdekében több építész végzett néprajzi felméréseket különböző vidékeken. Ehhez kapcsolhatóak a Kós Károly nevével fémjelzett „Fiatalok" csoportjának törekvései is, kik egy sajátosan magyar jellegű építészet megteremtésén fáradoztak. Épületeiken a középkori építészet elemei népi építészeti formákkal keveredtek.  

  1912 nyarán a minisztérium felkérésére Orth Ambrus és Somló Emil budapesti építészek készítik el a nagyszabású épület terveit. Úgy tűnik, hogy a gyergyószentmiklósi gimnázium megtervezésekor Kós Károly formavilágából inspirálódtak, ugyanis a bejárati rész kialakítása a zebegényi római katolikus templom vagy a kolozsvári Kakasos templom bejáratával mutat hasonlóságot, a meredek lejtésű nyeregtető és a rusztikázott kővel ellátott torony szintén több Kós Károly által tervezett épületen felbukkan. 

  1915. január 29.-től az átadás előtt álló épületet sebesültek befogadására és kezelésére rendezték be. A 100 ágyas vöröskeresztes kórházzá alakított gimnázium tetejére hatalmas vászonra festett vörös keresztet helyeztek el, mely mintegy fél évig hirdette az épület rendeltetését. A várva várt átadás csendesen, ünneplés nélkül zajlott le, 1915 szeptemberében pedig a gimnáziumi oktatás már az „új palotában" kezdődött el. 

  A gimnázium 1968-ban vette fel Salamon Ernő költő nevét.

  Az épület monumentalitása egységet és egyszerűséget sugall, építészetileg Gyergyószentmiklós legjelentősebb világi építményének mondható. 

  2015-ben ünnepelte az iskola az épület átadásának századik évfordulóját. Jelenleg a Salamon Ernő Gimnázium 20 osztállyal, évfolyamonként két matematika-informatika, egy társadalomtudomány, egy természettudomány és egy filológia osztállyal működik.

   

  Itt volt: 0 Te voltál már itt?
  Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
  Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
  A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
  NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
  Nincsenek hozzászólások.

  Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
  -
  Szavazott 0 személy
  Szavazásod: -
  Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
  Új vélemény + fotók hozzáadása
  Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
  what's nearby
  Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószentmiklós - visitgyergyo.ro

  Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószentmiklós. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószentmiklós