loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
   

  Csíky-Kert Dendrológiai Park

  GYERGYÓ

  Gyergyószentmiklós

  Str. Grădin Csiki, Nr. 53

  GPS: 46.733925, 25.617255

  mutasd a térképen

  Tel. 1:

  E-mail:    ̶

  üzenet küldése + utazástervezőbe
  Utolsó frissítés: 2017 Június 14
  Csíky-Kert Dendrológiai Park

  Általános bemutató - Csíky-Kert Dendrológiai Park Gyergyószentmiklós

  Dr. Csiky Dénes Mór Eduárd 1843. július 26.-án, Gyergyószentmiklóson született. A tehetős örmény család sarja elemi iskoláit Gyergyószentmiklóson végezte, később a csíksomlyói Collegiumban tanult, majd Kolozsváron pallérozta elméjét, ügyvéd lett. A növénytan megszállottjaként kapóra jött számára az az örökölt összeg, amely lehetővé tette nagy álma, egy dendrológiai park létrehozását.

  Gyergyószentmiklós északkeleti peremén, a legjobb vizet adó Filep-kútja körül vásárolta a birtokot az ügyvéd, s a forrás márványtáblája, hol istenszájból folydogál az életadó nedű, jelzi: „Ezen helyet kertté alakította Csiky Dénes”, a dátum pedig 1884. Ezen a 16 ha-s területen fog neki a munkának és álma megvalósításának, amit 1909-ben sikerül teljesen befejeznie. 

  Eredetileg Csiky Dénes 185 fa és cserjefajtát telepített, bizonyítva a helyi lakosoknak, hogy a fenyőn kívül más fafajta is életképes a környéken. A kert, földrajzi fekvésének köszönhetően gyógyhatású, tiszta levegővel és forrásokkal rendelkezik. Ennek bizonyítékaként 1927-ben légúti megbetegedéseket kezelő szanatóriumot hoztak létre, amely 1941-ig működött, majd a háború után 1947-től tüdőbeteg családból származó gyerekeket kezeltek itt. Az alapító által Gyergyószentmiklósnak adományozott arborétumot csak 1980-ban nyilvánították védett területté, a feljegyzések szerint a botanikus által meghonosított 185 fafajtából jelenleg már százat újból azonosítottak – az egykori feljegyzések ugyanis elvesztek, a tulajdonosi huzavona alatt pedig a park állapota leromlott. 1980-től 1993-ig a kert parlagon hevert.  A park rendbetételét az 1994-ben alakult Naturland Környezetvédő Alapítvány a tudományegyetem kihelyezett tagozatával, az itt működő Szent Benedek Tanulmányi Házzal és a Salamon Ernő Gimnáziummal együtt kezdte el, pályázatok révén. Gyergyószentmiklós tanácsa 2008-ban adta bérbe a területet a Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek, amelynek 1997 óta működik ott kihelyezett tagozata. A Csiky-kertet 2005-ben természetvédelmi területté nyilvánították. 

  Kuriózum: az egyesület szakmai erőfeszítései révén Hargita megyében egyedül a gyergyói arborétumban található mamutfenyő. A két példányt Svájcból vásárolták három éve, egy évet a palánták egy zetelaki erdésznél „akklimatizálódtak” – két éve kiültették, és immár évente 20 centimétert nő.

  Itt volt: 0 Te voltál már itt?
  Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
  Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
  A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
  NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
  Nincsenek hozzászólások.

  Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
  -
  Szavazott 0 személy
  Szavazásod: -
  Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
  Új vélemény + fotók hozzáadása
  Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
  what's nearby
  Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  Csíky-Kert Dendrológiai Park Gyergyószentmiklós - visitgyergyo.ro

  Csíky-Kert Dendrológiai Park Gyergyószentmiklós. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Csíky-Kert Dendrológiai Park Gyergyószentmiklós