loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
  • 0
  • 2
 

Mészkőbánya

GYERGYÓ

Borszék

-

GPS: 46.9681, 25.566859

mutasd a térképen

Tel. 1:

E-mail:    ̶

üzenet küldése + utazástervezőbe
Hétfő 0:00 - 24:00
Kedd 0:00 - 24:00
Szerda 0:00 - 24:00
Csütörtök 0:00 - 24:00
Péntek 0:00 - 24:00
Szombat 0:00 - 24:00
Vasárnap 0:00 - 24:00
Utolsó frissítés: 2016 Július 2
Mészkőbánya

Általános bemutató - Mészkőbánya Borszék

A mésztufa vagy travertinó a hideg, nagy szénsavtartalmú ásványvizekből csapódott ki.

A nagy hozamú szénsavas ásványvizek a Borszéki-medence talapzatát képező dolomit és mészkőrétegekből oldják ki a nagymennyiségű kalcium-karbonátot. A vizek a mélyből feltörve a kalcium-karbonátot feloldják, majd a levegőn elveszítik szénsavtartalmuk egy részét, ezért a mész mészkőkristályként kiválik a vízből. A mész kicsapódik, és épít, gátakat képez, de képes magát a forrást is megfojtani, eltorlaszolva annak kifolyását.

Színe fehér, barnás-szürkés, finoman szemcsés. Helyenként üreges, porózus, jól vágható, faragható-fűrészelhető.

Ez a lerakódási folyamat ma is megfigyelhető az első bánya területén (Marmura) levő Bibirók borvízkút esetében, amely pár év alatt egy kis dombocskát képezett a kicsapódó és lerakódó kalcium-karbonátból. A bányászok ezt a kutat használták, illetve a Tündérkertben levő, ma az Emese nevet viselő borvízkutat. Hasonló lerakódás figyelhető meg a Kossuth-kút vizét levezető árok esetében, amely néhány év alatt teljesen feltöltődött, és a víz már kifolyik a sétányra.

1819-be kezdték kitermelni a borszéki travertinót. Borszéken a lakosság ezt a követ a házépítés alapozásához használta, de a közeli temető síremlékeinek nagy része is ebből készült.

1882-1887 között a Borszék-Maroshévíz közötti országút építéséhez, illetve völgyhidak falazására is felhasználták. 1904-ben Ditró és Szárhegy birtokossága volt a bánya tulajdonosa. 1935-1940, majd 1946-48 között Temeloiu görög vállalkozóé lett. 40 főt foglalkoztatott ebben az időben, akik viszonylag kezdetleges eszközökkel fejtették és munkálták meg a követ. A robbantáshoz szükséges lyukakat kézzel ütötték „spicc” (hegyes vésőszerszám) segítségével. Kézi héberrel emel-ték a kőtömböket, és ökrökkel vontatták, illetve csillékkel szállították. 1948 után ez is az állam tulajdonába került. Elkezdték a gépesítést. Kezdetben a helyiipar hasznosította, majd a megyei érdekeltségű vállalathoz tartozott, míg végül a bukaresti Marmura travertinó-kitermelő cég tulajdona lett.

Az 1960-as években utat készítettek a kőbányához a jelenlegi Temető utca meghosszabbításában. Teherautók szállították Maroshévízre, ahol átrakták vasúti vagonokba, és úgy szállították Bukarestbe vagy az ország bármelyik részébe. Volt egy rövid időszak az 1950-es évek közepén, amikor a keskenyvágányú iparvasutat is használták travertinó-szállításra.

Néhány évig működött három bánya. Amúgy már 1983-ban létezett egy törvény, amely hidrogeológiai védelmet biztosított az egész fürdőtelepnek, az ásványvizek érdekében. Ez az intézkedés fontos volt, mert jónéhány borvízforrásunk eltűnt az évek során (az Arany János-kút, a Pásztor-kút, a József főhercegkút, az Ős-forrás.  2004 márciusában mindegyiket bezárták.

A travertinó könnyen faragható, ezért kiváló épületburkoló díszkő. Ezzel az anyaggal burkolták a bukaresti metróállomásokat, a Sajtóházat (a régi Scânteia ház), valamint a Nemzeti Színházat, a Külügyminisztériumot, az Északi pályaudvart és a Köztársasági Palotát. Csíkszeredán borszéki anyaggal borították a „Fehér házat” és a „tapsteret”. A kiváló minőségű borszéki travertinó Dániában, Franciaországban és Hollandiában is nagyon keresett ipari termék volt. Sok díszítő jellegű köztéri szobor is készült a borszéki travertinóból.

A néhány éve még munkagépek zajától hangos Kerekszék és a Nagy-Borpatak völgye elcsendesedett.

Rekultiváció ugyan nem történt, de a természet lassan visszahódítja azt, ami az övé volt, és újra szép, hangulatos táj várja a felüdülésre vágyó turistákat.

.

Itt volt: 0 Te voltál már itt?
Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
Nincsenek hozzászólások.

Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
-
Szavazott 0 személy
Szavazásod: -
Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
Új vélemény + fotók hozzáadása
Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
what's nearby
Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Mészkőbánya Borszék - visitgyergyo.ro

Mészkőbánya Borszék. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Mészkőbánya Borszék