loading ...
FEDEZD FEL
A DESZTINÁCIÓ KÖZPONTJA
A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK
A BORVIZEK VÁROSA
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
  • 0
  • 2
 

Jézus Szent Szíve Templom

GYERGYÓ

Gyergyóditró

-

GPS: 46.804179, 25.49647

mutasd a térképen

Tel. 1: +40730710965

E-mail: office@visitgheorgheni.ro

üzenet küldése + utazástervezőbe
Utolsó frissítés: 2016 Április 5
Jézus Szent Szíve Templom

Általános bemutató - Jézus Szent Szíve Templom Gyergyóditró

A 19. század második felében erősödik meg a fejlődő székely nagyközség, Ditró életében az igény: egy nagyobb, a közösség lélekszámához mért templom építésének szükségessége. Az 1870-es évek végétől elindul egy mozgalom a községben, amelyet az elöljáróság is támogat, templomépítés céljából az egyházközség részére kiutal egy bizonyos erdő-részt. Ám az 1868-as közoktatási törvény érvénybe lépésével szükségessé válik a községi oktatás átszervezése, s a templomépítési, amúgy sem túl nagy alapot erre a célra irányozzák át.

1888-ban, a korábbi plébános halálát követően, Lönhárt Ferenc püspök Takó János papneveldei spirituálist nevezi ki ditrói plébánosnak, aki 1878-1881 között segédlelkész volt Ditróban, s akit a hívek az 1888. május 12-én két másik pap mellett plébános-jelöltnek állítottak.

Takó János 1888-1915 közötti, 27 éves ditrói plébánossága szorosan összefügg a nagytemplom építésének történetével, hisz ő az, aki ismét a községi elöljáróság elé viszi az ügyet, amely ezúttal egy jelentősebb erdőterületet, a Tinova-havast ajánlja fel a templomépítés céljaira 1891. június 21-i határozata által. Az 1892-ben beindított tagosítás veszélybe sodorja a Tinova-erdőt is, de Takó plébános egy hosszadalmas perben megmenti azt a kijelölt cél számára.

A hosszas előkészítés, pontos felmérések, továbbá az építkezési alap rendezése után, 1909-ben elkezdődhet az építés a Kiss István műépítész által elkészített és még 1896-ban, a budapesti minisztériumok és a püspök által jóváhagyott tervek alapján. Dvorák Ede műépítész vezeti a munkálatokat, amelyeket Kladek István kassai építkezési vállalkozó vállalt.

1913-ra, a megkezdés után csupán négy évre, köszönhetően az alapos előkészületeknek, befejeződik a templomépítés, sőt, már 1911-ben püspöki engedéllyel benedikálja a templomot a plébános, hogy vasárnapokon és a nagyobb ünnepeken már ott tarthassák az istentiszteleteket, a szűk kistemplom helyett. A templomot, ünnepélyes körülmények között Erdély püspöke, Gróf Mailáth Gusztáv Károly szenteli fel 1913. július 13-án, Jézus Szent Szívének tiszteletére.

A 75 m toronymagasságú, 56 m hosszú, 23 m széles, 1000 ülő- és 2000 állóhellyel bíró kéttornyú templom azóta Ditró büszkesége, Székelyföld messze földön híres temploma. Tanúja a Ditróban is viharos 20. századnak, világháborúknak, szenvedésnek, de oltalma az Istenbe kapaszkodó léleknek, otthona az imádságnak és az Istennel való megbékélésnek, sok egyházi és közéleti eseménynek.
Itt volt: 0 Te voltál már itt?
Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
Nincsenek hozzászólások.

Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
-
Szavazott 0 személy
Szavazásod: -
Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
Új vélemény + fotók hozzáadása
Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
what's nearby
Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Jézus Szent Szíve Templom Gyergyóditró - +40730710965 - visitgyergyo.ro

Jézus Szent Szíve Templom Gyergyóditró. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Jézus Szent Szíve Templom Gyergyóditró